Palánta
rendelés

Termesztés

Ültetés

Hazánkban is egyre elterjedtebb a batáta, magyar nevén édesburgonya fogyasztása. Termesztése nem kíván komoly szakértelmet, bárki könnyedén megtermelheti magának ezt az egészséges zöldséget. A következőkben bemutatjuk, hogyan érdemes a batátapalántákat elültetni és gondozni.

Talajelőkészítés ültetéshez

A batátát a burgonyával ellentétben nem vetjük, hanem palántákat ültetünk. Elsősorban a laza, homokos, jó vízelvezetésű talajt kedveli, ahol egész nap éri a napsütés. Ebben a környezetben megfelelő formájú gumókra számíthatunk. Természetesen kötött talajon is termelhető, de a megtermelt batáta minősége változó lehet, ezért érdemes a talajt többszörös rögtöréssel, marózással, műtrágyázással és talajfertőtlenítéssel előkészíteni.

Az istállótrágyát lehetőleg ősszel kell kiszórni, és ásással a talajba forgatni. Így a szerves anyag tavaszig elbomlik, a tápanyagok pedig a növények gyökerei számára felvehetővé válnak.

Amennyiben kérdése van a műtrágyázással, talajfertőtlenítéssel kapcsolatban, bátran keressen bennünket telefonon!

Amennyiben bakhát és fólis nélküli, vagy síktalaj termesztést választ, a normál burgonyavető eszközökkel, 75 cm-es sorközökkel ültethető a palánta. A sorközöket érdemes művelni, a gyommentesítésről pedig manuálisan gondoskodni.

Fóliás termesztés esetén egymástól 120 cm távolságra 30 cm magas, 35 cm széles bakhátakat alakítunk ki. Ennek előnye, hogy nem kell a gyomtalanítással foglalkozni. 30-40 centinként ültethetve a palántatöveket, összesen 35.000 tövet tudunk egy hektáron elültetni.

A batáta palántáinak ültetése

Míg korábban a palánták ültetésekor vissza kellett vágnunk az 5 cm-nél hosszabb gyökereket, ma már szálas dugványról vagy tápkockás dugványról ültetve nem kell visszavágni a gyökereket.

A szálas dugványt sík talajban termesztjük, azonban ez az első 4-5 nap folyamán folyamatos odafigyelést igényel, ugyanis ekkor még eldől a palánta. Emiatt ezek a növények később fejlődnek, mint a tápkockás változat.

A tápkockás dugványokat a bakhátakban termeszjük. Mivel a növény gyökérzete és lombozata egyből meg tud eredni, 1-2 héttel korábban tudjuk betakarítani azokat a szálas dugványokhoz képest.

Ültetéskor a palánták kétharmad része kerüljön a föld alá, majd az ültetést követően a dugványokat be kell iszapolni, és két hétig bőségesen öntözni.

Tenyészidő alatti munkák

Az ültetéstől az állomány levélzetének bezárulásáig figyeljünk a vízkonkurens gyomok irtására. Föld feletti védekezésre egyelőre nincs szükség hazánkban, viszont a föld alatti talajlakó kártevők ellen intenzív védekezést javasolunk. Fontosabb kártevők: pajorok, drótférgek, lótücskök, fonalférgek.

Amennyiben kérdése van a föld alatti védekezésnél használt módszerekkel és vegyszerekkel kapcsolatban, bátran keressen bennünket telefonon!

A batáta öntözése

Növényünk napi vízigénye 1liter tövenként. A batáta viszonylag jól tűri a szárazságot, ezért nem okoz gondot, ha alkalmanként kimarad egy-egy öntözés. Nagyobb szárazság esetén azonban szignifikánsan csökken a várható hozam mennyisége. Érdemes folyamatosan nedvesen tartani a földet az ültetéstől egészen a betakarításig. Ha mégis kiszárad a föld, akkor ügyeljünk arra, hogy csak fokozatosan öntözzük a növényt, ugyanis a hirtelen érkező, nagy mennyiségű vízfelvételtől megrepedhetnek a gumók.

Tápoldatos öntözés

Az ültetést követően a gyökeresedés fokozására foszfor túlsúlyú műtrágyát ajánlunk (NPK 15:30:15). A növény lombozatának minél gyorsabb növekedése érdekében nitrogéndús műtrágyát alkalmazzunk július folyamán (NPK 25:10:10). A bőséges hozam érdekében augusztustól egészen a betakarításig érdemes magas káliummennyiséget juttatni a talajba (NPK 10:5:30).

Amennyiben saját keverésű tápoldattal kíván dolgozni, a mezo- és mikroelemek arányának beállításához kérje segítségünket!

Betakarítás

A növény tenyészideje 100-120 nap, de ezt nagyban befolyásolja a nyári napsütéses órák száma, az öntözés, és tápanyagellátás is. Az ideális betakarítás szeptember közepétől oktober közepéig, az első fagyok megjelenéséig tart.

A fejlettség megállapításának legegyszerűbb módja, ha a termesztett terület 4-5 különbözö szegletéből felszed egy-egy bokrot, és ha azok elérték a kívánt hozamot, akkor hozzáláthat a betakarításhoz.

A betakarítás első mozzanata a lombozat eltávolítása. Ennek fiatal, zsenge levelei emberi fogyasztásra is alkalmasak; a többi, tápanyagban gazdag része pedig kiváló állati takarmányozásra. A gumók felszedésénél ügyelnünk kell arra, hogy sérülésmentesen szedjük fel a földből. Kiskerti termesztésben a legegyszerűbb módja ennek a gombosvillával való felszedés. Nagyobb, szántóföldi termesztésben viszont alávágózással vagy kiforgatással érdemes próbálkozni.

Tárolás

Felszedés után megmossuk az edésburgonyát, leszedjük a gyökérmaradványokat, és osztályozzuk a gumókat. A gumókon keletkezett sebeket be kell gyógyítani, ezért a termést 3-5 napig meleg, 25-30 fokos helyiségben hőkezeljük. Ezt követően 10-15 fok közötti hőmérsékleten tároljuk.

Amennyiben kérdése adódott az ültetés, termesztés vagy betakarítás bármely részével kapcsolatban, bátran keressen bennünket telefonon!