A batáta

Röviden a batátáról

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) föld alatti gumós zöldség. Tápláló, magas rosttartalmú, laktató és ízletes alapanyag, melyet szinte bárhogyan fogyaszthatunk: főzve, sütőben sütve, párolva vagy olajban sütve. Gumója általában narancssárga színű, de sok más színben is megtalálható a mi gazdálkodásunkban is, például fehér, piros, rózsaszín, ibolya, sárga és lila színekben.

Tévhitek a batátáról

A magyar neve megtévesztő, ugyanis bár megvastagodott tárológyökere nagyon hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó évelő növény. Elsősorban megvastagodott tárológyökeréért termesztik, amelyből növényenként általában 4-10 darab alakul ki.

Az édesburgonya eredete

Az édesburgonya vagy batáta Amerika trópusi részein őshonos, de Amerikától Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, sőt, az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon. A termesztése és a fogyasztása például az Egyesült Államok déli államaiban a burgonyánál nagyobb arányú. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, mivel ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

A batáta tápértékei

100g nyers édesburgonya tápértékei:

  • Kalória: 86 kcal
  • Víz: 77%
  • Fehérje: 1,6 gramm
  • Szénhidrát: 20,1 gramm
  • Cukor: 4,2 gramm
  • Rost: 3 gramm
  • Zsír: 0,1 gramm

A batáta fehérje összetétele

A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 gramm fehérje található 100 grammban, melynek összetétele a tojáshoz hasonló. Az édesburgonya fehérjetartalmának 80%-át a sporaminok alkotják, melyek kizárólag ebben a növényben találhatóak meg. Ezt a fehérjét a növény a gyógyulás elősegítéséhez termeli valahányszor fizikai sérülés éri azt. A legújabb kutatások szerint a sporaminok erősen antioxidáns hatásúak.

A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 gramm fehérje található 100 grammban, melynek összetétele a tojáshoz hasonló. Az édesburgonya fehérjetartalmának 80%-át a sporaminok alkotják, melyek kizárólag ebben a növényben találhatóak meg. Ezt a fehérjét a növény a gyógyulás elősegítéséhez termeli valahányszor fizikai sérülés éri azt. A legújabb kutatások szerint a sporaminok erősen antioxidáns hatásúak.

Szénhidrát a batátában

Az édesburgonya fő összetevője a keményítő, mely a szénhidráttartalom 53%-át teszi ki. Az egyszerű cukrok, mint például a glükóz, a fruktóz, a szacharóz és a maltóz a szénhidráttartalom 32%-át teszik ki.

A batáta rosttartalma

Egy közepes méretű édesburgonya viszonlyag magas rosttartalomú, melyek két csoportba bonthatóak: oldható (15-23%) és oldhatatlan rostok (77-85%).

Az oldható rostok, mint például a pektin, növelik a teltségérzetet, és csökkenthetik az éhségérzetet, valamint a vércukorszint emelkedését azáltal, hogy lassítják a cukrok és keményítők emésztését.

Az oldhatatlan rostok nagy mennyiségű bevitele számos egészségügyi előnnyel jár, mint például a diabétesz kockázatának csökkenésével, és a bélrendszer egészségének javulásával.

Vitaminok és ásványi anyagok a batátában

Az édesburgonya kiváló béta-karotin, C-vitamin és káliumforrás. Ebben a zöldségben a leggyakoribb vitaminok és ásványi anyagok a következők:

A-provitamin: Az édesburgonya gazdag béta-karotinban, amelyet a szervezete átalakíthat A-vitaminná. Már napi 100 g édesburgonya fogyasztással biztosíthatjuk az A-vitamin ajánlott napi mennyiségét.

C-vitamin: Ez az antioxidáns csökkentheti a nátha lefolyásának idejét, és javítja a bőr egészségét.

Kálium: Elengedhetetlen a vérnyomás egészséges szabályozásához. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Mangán: Ez a nyomelem a növekedés, a fejlődés és az anyagcsere szempontjából fontos.

B6-vitamin: Ez a vitamin fontos szerepet játszik az élelmiszer energiává történő átalakításában.

B5-vitamin: Ez a vitamin bizonyos mértékben megtalálható szinte minden ételben. Bevitele elengedhetetlen az idegrendszer normális működéséhez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását.

E-vitamin: Ez a zsírban oldódó antioxidáns segít megvédeni testet az oxidatív károsodásoktól.