Termesztés

Ültetés

Hazánkban is egyre elterjedtebb a batáta, magyar nevén édesburgonya fogyasztása. Termesztése nem kíván komoly szakértelmet, bárki könnyedén megtermelheti magának ezt az egészséges zöldséget. A következőkben bemutatjuk, hogyan érdemes a batátapalántákat elültetni és gondozni.

Talajelőkészítés ültetéshez

A batátát a burgonyával ellentétben nem vetjük, hanem palántákat ültetünk. Elsősorban a laza, homokos, jó vízelvezetésű talajt kedveli, ahol egész nap éri a napsütés. Ebben a környezetben megfelelő formájú gumókra számíthatunk. Természetesen kötött talajon is termelhető, de a megtermelt batáta minősége változó lehet, ezért érdemes a talajt többszörös rögtöréssel, marózással, műtrágyázással és talajfertőtlenítéssel előkészíteni.

Az istállótrágyát lehetőleg ősszel kell kiszórni, és ásással a talajba forgatni. Így a szerves anyag tavaszig elbomlik, a tápanyagok pedig a növények gyökerei számára felvehetővé válnak.

Amennyiben kérdése van a műtrágyázással, talajfertőtlenítéssel kapcsolatban, bátran keressen bennünket telefonon!

Amennyiben bakhát és fólis nélküli, vagy síktalaj termesztést választ, a normál burgonyavető eszközökkel, 75 cm-es sorközökkel ültethető a palánta. A sorközöket érdemes művelni, a gyommentesítésről pedig manuálisan gondoskodni.

Fóliás termesztés esetén egymástól 120 cm távolságra 30 cm magas, 35 cm széles bakhátakat alakítunk ki. Ennek előnye, hogy nem kell a gyomtalanítással foglalkozni. 30-40 centinként ültethetve a palántatöveket, összesen 35.000 tövet tudunk egy hektáron elültetni.

A batáta palántáinak ültetése

Míg korábban a palánták ültetésekor vissza kellett vágnunk az 5 cm-nél hosszabb gyökereket, ma már szálas dugványról vagy tápkockás dugványról ültetve nem kell visszavágni a gyökereket.

A szálas dugványt sík talajban termesztjük, azonban ez az első 4-5 nap folyamán folyamatos odafigyelést igényel, ugyanis ekkor még eldől a palánta. Emiatt ezek a növények később fejlődnek, mint a tápkockás változat.

A tápkockás dugványokat a bakhátakban termeszjük. Mivel a növény gyökérzete és lombozata egyből meg tud eredni, 1-2 héttel korábban tudjuk betakarítani azokat a szálas dugványokhoz képest.

Ültetéskor a palánták kétharmad része kerüljön a föld alá, majd az ültetést követően a dugványokat be kell iszapolni, és két hétig bőségesen öntözni.

Tenyészidő alatti munkák

Az ültetéstől az állomány levélzetének bezárulásáig figyeljünk a vízkonkurens gyomok irtására. Föld feletti védekezésre egyelőre nincs szükség hazánkban, viszont a föld alatti talajlakó kártevők ellen intenzív védekezést javasolunk. Fontosabb kártevők: pajorok, drótférgek, lótücskök, fonalférgek.

Amennyiben kérdése van a föld alatti védekezésnél használt módszerekkel és vegyszerekkel kapcsolatban, bátran keressen bennünket telefonon!

A batáta öntözése

Növényünk napi vízigénye 1liter tövenként. A batáta viszonylag jól tűri a szárazságot, ezért nem okoz gondot, ha alkalmanként kimarad egy-egy öntözés. Nagyobb szárazság esetén azonban szignifikánsan csökken a várható hozam mennyisége. Érdemes folyamatosan nedvesen tartani a földet az ültetéstől egészen a betakarításig. Ha mégis kiszárad a föld, akkor ügyeljünk arra, hogy csak fokozatosan öntözzük a növényt, ugyanis a hirtelen érkező, nagy mennyiségű vízfelvételtől megrepedhetnek a gumók.

Tápoldatos öntözés

Az ültetést követően a gyökeresedés fokozására foszfor túlsúlyú műtrágyát ajánlunk (NPK 15:30:15). A növény lombozatának minél gyorsabb növekedése érdekében nitrogéndús műtrágyát alkalmazzunk július folyamán (NPK 25:10:10). A bőséges hozam érdekében augusztustól egészen a betakarításig érdemes magas káliummennyiséget juttatni a talajba (NPK 10:5:30).

Amennyiben saját keverésű tápoldattal kíván dolgozni, a mezo- és mikroelemek arányának beállításához kérje segítségünket!

Betakarítás

A növény tenyészideje 100-120 nap, de ezt nagyban befolyásolja a nyári napsütéses órák száma, az öntözés, és tápanyagellátás is. Az ideális betakarítás szeptember közepétől oktober közepéig, az első fagyok megjelenéséig tart.

A fejlettség megállapításának legegyszerűbb módja, ha a termesztett terület 4-5 különbözö szegletéből felszed egy-egy bokrot, és ha azok elérték a kívánt hozamot, akkor hozzáláthat a betakarításhoz.

A betakarítás első mozzanata a lombozat eltávolítása. Ennek fiatal, zsenge levelei emberi fogyasztásra is alkalmasak; a többi, tápanyagban gazdag része pedig kiváló állati takarmányozásra. A gumók felszedésénél ügyelnünk kell arra, hogy sérülésmentesen szedjük fel a földből. Kiskerti termesztésben a legegyszerűbb módja ennek a gombosvillával való felszedés. Nagyobb, szántóföldi termesztésben viszont alávágózással vagy kiforgatással érdemes próbálkozni.

Tárolás

Felszedés után megmossuk az edésburgonyát, leszedjük a gyökérmaradványokat, és osztályozzuk a gumókat. A gumókon keletkezett sebeket be kell gyógyítani, ezért a termést 3-5 napig meleg, 25-30 fokos helyiségben hőkezeljük. Ezt követően 10-15 fok közötti hőmérsékleten tároljuk.

Amennyiben kérdése adódott az ültetés, termesztés vagy betakarítás bármely részével kapcsolatban, bátran keressen bennünket telefonon!

Technológia

A palántákat a mai technológiai elvárásoknak megfelelő üvegházakban neveljük. Vállalkozásunkat folyamatosan fejlesztjük a palántaneveléshez elengedhetetlen gépi eszközökkel.

Rendelkezünk mindazokkal a tapasztalatokkal, amelyek a széles választékú szabadföldi palántaneveléshez szükségesek. A növények speciális palántanevelő rekeszekben és tálcákban nevelkednek. Minden típúsbol több fajta áll rendelkezésre az Ön által kívánt növénynagyság, mennyiség és kívánság szerinti közegben és szállítási idők szerint.

Zártrendszerű öntözőberendezés és pótmegvilágítás garantálja az egyenletes növényállományt és optimális növényegészségügyi helyzetet a fényszegény időszakban is. Az ár-apály rendszerű öntözés a palánták jó átgyökeresedését eredményezi, a víz és tápanyag egyenletes elosztását biztosítja. Ez a termesztési eljárás tervezhetővé teszi a palántanevelést és biztosítja a pontos szállítást a tervezett ültetési időre.

Mára rengeteg hazai nagytermelő bizalmát érezhetjük és emellett számos külföldi megrendelését is teljesítettünk.